Tot ce trebuie să știi despre impozitul pe care il platesti pentru vanzarea unei locuințe

Tot ce trebuie să știi despre impozitul pe care il platesti pentru vanzarea unei locuințe

 Ai o locuință de vânzare, ai găsit cumpărător și acum te întrebi ce cheltuieli trebuie să mai ai în vedere în afară de cele notariale? Vestea bună este că, în funcție prețul de vânzare al locuinței, este posibil să nu fie necesar să plătești impozit la Stat la finalul tranzacției.

În cazul în care vinzi locuința cu un preț mai mic de 450.000 de lei, atunci nu trebuie să mai plătești impozit, potrivit celor mai recente modificări ale Codului Fiscal.

Dacă suma depășește 450.000 de lei, atunci impozitul se calculează prin aplicarea cotei unice de 3% asupra venitului impozabil. Astfel, dacă vinzi un apartament sau o casă cu un preț de 500.000 de lei, atunci impozitul va fi de 3% din 50.000 de lei, deci 1.500 de lei.

Dacă locuința are mai mulți coproprietari, atunci impozitul se calculează luând în considerare valoarea care depășește suma de 450.000 de lei, dar raportată la cota deținută de fiecare dintre proprietari. Dacă vorbim despre doi soți, de exemplu, fiecare dintre aceștia trebuie să plătească jumătate din impozit.

În cazul în care cumpărătorul este o persoană din familie, modalitatea de calcul rămâne neschimbată. Același lucru se întâmplă și în cazul cetățenilor străini care vând o proprietate în România.

De menționat este și faptul că, în prezent, cota unică de 3% este valabilă pentru toate tranzacțiile imobiliare, indiferent de anul dobândirii locuințelor.

Persoanele juridice nu datorează Statului impozit pe veniturile obținute din transferul proprietăților imobiliare.